12/05/2024 3:59 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα “συν” και τα “πλην” του να μένεις στη Βούλα

Μάθε την ιστορία της πόλης και πως είναι η ζωή σήμερα


Η Βούλα είναι μια παραθαλάσσια περιοχή της Αττικής, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Έχει πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκων και αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα και ακριβά προάστια της πρωτεύουσας.

Όπως κάθε τόπος, έχει και τα θετικά και τα αρνητικά του. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Πλεονεκτήματα:

  • Η Βούλα έχει μια όμορφη και καθαρή ακτή, με πολλές προσβάσιμες και οργανωμένες παραλίες. Εκεί μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου, την ηλιοθεραπεία σου, την ψυχαγωγία σου και τη γυμναστική σου, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες όπως κολύμπι, σέρφινγκ, βόλεϊ, ποδήλατο και πεζοπορία.
  • Η Βούλα έχει μια υψηλή ποιότητα ζωής, με πολλές ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική ζωή, υγεία, πολιτισμό και ψυχαγωγία. Διαθέτει πολλά σχολεία, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, εκκλησίες, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, εμπορικά κέντρου, εστιατόρια, γυμναστήρια
  • Η Βούλα έχει μέτριο και ευχάριστο κλίμα, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Η ατμόσφαιρά της είναι φωτεινή και χαρούμενη, με πολλά πράσινα και λουλούδια. Επίσης, έχει μια φιλόξενη και φιλική κοινότητα, με πολλές εκδηλώσεις, γιορτές, πανηγύρια και συλλόγους.

Μειονεκτήματα:

  • Η Βούλα είναι μια πολύ ακριβή περιοχή, με υψηλά ενοίκια, τιμές ακινήτων, φόρους και δαπάνες ζωής. Για να ζήσεις εκεί, χρειάζεσαι ένα υψηλό εισόδημα ή μια μεγάλη περιουσία. Επίσης, υπάρχουν πολλές κοινωνικές πιέσεις, ανταγωνισμός και επίδειξη στην περιοχή.
  • Η Βούλα είναι μια πολυσύχναστη και θορυβώδης περιοχή, με πολλή κίνηση, συμφόρηση, ρύπανση και έλλειψη χώρων στάθμευσης. Επίσης, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, όπως ληστείες, διαρρήξεις, απάτες και βία. Επίσης, υπάρχουν κάποια φαινόμενα απώλειας της ταυτότητας, των παραδόσεων και των αξιών του τόπου.
  • Η Βούλα είναι μια περιοχή με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, αλλά και με κάποιες αντιθέσεις, συγκρούσεις και δυσκολίες ενσωμάτωσης. Επίσης, υπάρχουν κάποια φαινόμενα αποξένωσης, ατομικισμού και εγωκεντρισμού στην περιοχή.

Η ιστορία της Βούλας

Η Βούλα είναι ένα νότιο προάστιο της Αθήνας, που ανήκει στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Βρίσκεται ανάμεσα στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη, στις ακτές του Σαρωνικού

Η περιοχή της Βούλας κατοικείται από τη νεολιθική εποχή (3.000 π.Χ.) και υπάρχουν ευρήματα μυκηναϊκών οικισμών. Στην αρχαιότητα, η Βούλα, μαζί με τη Βουλιαγμένη, αποτελούσε το δήμο Αιξωνίδων Άλων της αρχαίας Αθήνας, που είχε περίπου 800 πολίτες και ανήκε στη φυλή Κεκροπίδων.

Στη δεκαετία του 2000, σε ανασκαφές που έγιναν στη λεωφόρο Βάρης, βρέθηκε ένα κτιριακό συγκρότημα των κλασσικών χρόνων (5ος-4ος αιώνας π.Χ.), που ταυτοποιήθηκε ως η αρχαία αγορά του δήμου.

Ο σύγχρονος οικισμός της Βούλας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 από έναν οικοδομικό συνεταιρισμό που κατέστησε την περιοχή παραθεριστική. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922, εγκατέστησε εδώ πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που τίμησαν τη μνήμη των γενοκτόνων με το μνημείο Ιωνίας στη πλατεία Αγίου Ιωάννου.

Το 1921 λειτουργησε στη Βούλα το νοσοκομείο Ασκληπιείο, που αρχικά ήταν σανατόριο για παιδιά με φυματίωση και ραχίτιδα, και αργότερα έγινε ορθοπεδικό νοσοκομείο.

Το 1934 η Βούλα αποκτά αυτονομία ως κοινότητα και το 1994 ως δήμος. Το 2011, με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, ενώθηκε με τους δήμους Βάρης και Βουλιαγμένης σε έναν ενιαίο δήμο, με έδρα τη Βούλα.

de-facto.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *