05/05/2024 12:24 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Απεργία σήμερα! Πώς κινούνται σήμερα τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Κλάδοι και σωματεία εκφράζουν την αντίθεσή τους για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο


Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται σήμερα η χώρα καθώς εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους και σωματεία εκφράζουν την αντίθεσή τους για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και θα συμμετέχουν στην απεργία που έχει προκηρυχθεί από σωματεία και εργατικά κέντρα.

Την Τετάρτη, είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που είχαν προκηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο και έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα απεργία τους.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η 24ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό, του ηλεκτρικού, αλλά και οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα:
-Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, ωστόσο, όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετάσχει στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ), η οποία είναι νόμιμη.

-Το Μετρό και συγκεκριμένα οι γραμμές 1, 2 και 3, δεν θα λειτουργήσουν λόγω των απεργιακών κινητοποίησεων των εργαζομένων.

-Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 13:30

-Όσον αφορά στα Τρόλεϊ, η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα το πρωί και ως εκ τούτου, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, δεν θα κυκλοφορούν τρόλεϊ στην Αθήνα

-Στον Προαστιακό θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια καθώς στην 24ωρη απεργία λαμβάνουν μέρος και οι ναυτεργάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το εργατικό κέντρο Πειραιά.

Στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, γιατροί και νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων.

Απεργία Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου: Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για αύριο η ΑΔΕΔΥ με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει «αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν». Σημειώνει ότι «ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και αυξάνει την εντατικοποίηση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση» και ζητάει την απόσυρσή του. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι με «τις συνθήκες που εργάζονται να θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων». Η Ομοσπονδία ζητάει την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης.

Οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργία

Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο. Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Εκτός από την ΠΕΝΕΝ, στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν: η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

ΟΛΜΕ, ΔΟΕ: Απεργία στα σχολεία

Στην απεργία της Πέμπτης θα συμμετέχουν και η ΟΛΜΕ με την ΔΟΕ με τους δασκάλους και καθηγητές να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Οι συγκεντρώσεις

  • Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20).
  • Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου.
  • Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
  • Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία.
  • Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς
  • Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Χάος στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους

Από νωρίς ξεκίνησε η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας εξαιτίας και της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης των Μέσων Μαζικής Μετακίνησης, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να χρειάζεται να διαθέτουν μεγάλη υπομονή.

Σε βασικές λεωφόρους το μποτιλιάρισμα είναι αρκετά έντονο και οι ταχύτητες που κινούνται τα οχήματα είναι πολύ μικρές.

Σύμφωνα με την Τροχαία ιδιαιτέρως αυξημένη είναι η κίνηση στον Κηφισό, την Κηφισίας, τη Μεσογείων, αλλά και σε άλλους κεντρικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται και όσοι οδηγοί βρίσκονται στους γύρω δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *