02/05/2024 3:26 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το Watergate και ο έλεγχος απέναντι στην εξουσία

H τρομακτική δύναμη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και η ανεπηρέαστη λειτουργία των θεσμικών οργάνων


Σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου 1972, άρχισε να αποκαλύπτεται το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ, που έγινε παγκόσμια γνωστό ως σκάνδαλο Γουότεργκέιτ. Αφορμή έδωσε η σύλληψη πέντε ατόμων, με διασυνδέσεις με το Λευκό Οίκο, που είχαν διαρρήξει τα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος, στο κτίριο Watergate.

Το αποκάλυψε μια εφημερίδα, η “Ουάσιγκτον Ποστ” και δύο λειτουργοί της ερευνητικής δημοσιογραφίας: Ο Κάρλ Μπερνστάιν και ο Μπομπ Γούντουγορντ.

Η δημοσιογραφική έρευνα και τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, οδήγησαν στην εμπλοκή του FBI . Η υπόθεση έφτασε στο Κογκρέσο, που ανάγκασε τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί {τον Αύγουστο του 1974}για να αποφύγει την καθαίρεση, αφού τα στοιχεία ήταν συντριπτικά εναντίον του.

Αποδείχθηκε, για άλλη μια φορά, η τρομακτική δύναμη της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και η άψογη και ανεπηρέαστη λειτουργία των θεσμικών οργάνων μιας συντεταγμένης πολιτείας.

Το Watergate θα είναι φάρος φωτεινός για όσους πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι συνεχής και έντονος ο έλεγχος απέναντι σε κάθε μορφής εξουσία.

Θα είναι πάντα μια αποστομωτική απάντηση σε όσους θέλουν να συγκαλύπτουν, να απειλούν, να διώκουν, να “βαφτίζουν” ή να σφυρίζουν αδιάφορα, αδιαφορώντας για τις αποκαλύψεις.

Καλημέρα, καλό …weekend.

  • Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.