02/05/2024 11:43 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι κοινό έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ;

Η απάντηση είναι απλή: Την... ανόθευτη απλή αναλογική


Τη θυμούνται και τα δύο κόμματα, όταν θέλουν να ανακόψουν την εκλογική επιτυχία της .. επάρατης Δεξιάς.
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ απλά βαδίζει στο δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ.

Το θυμήθηκα με αφορμή τη χθεσινή ημερομηνία. Στις 18 Ιουνίου 1989 η Νέα Δημοκρατία είναι κερδίσει το 44,25% των ψήφων, αλλά δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εξαιτίας του εκλογικού νόμου, που έμεινε στην ιστορία ως “νόμος Κουτσόγιωργα”.

Ήταν ένα περίεργο σύστημα, που εφάρμοζε την απλή αναλογική μόνον σε βάρος του πρώτου κόμματος. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία με το 44,25% των ψήφων στερήθηκε έδρες, που κατανεμήθηκαν στα μικρότερα κόμματα, που έλαβαν μόλις το 0,52% των ψήφων στην επικράτεια. Τότε εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, το κόμμα της μειονότητας στη Θράκη, όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, με ηγέτη τον Αχμέτ Σαδίκ.

Έγιναν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σε διάστημα ενός χρόνου, αλλά η Νέα Δημοκρατία, που είδε τα ποσοστά των ψήφων της να φθάνουν στο 47,12% τον Απρίλιο του 1990, έμεινε στους 150 βουλευτές. Χρειάστηκε η ψήφος της Δημοκρατικής Ανανέωσης, του κόμματος του Κ. Στεφανόπουλου, για να σχηματίσει κυβέρνηση και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στα βήματα του ΠΑΣΟΚ βάδισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε την “ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική” για να εμποδίσει την άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το σύνθημα “το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ..” είναι πάντοτε επίκαιρο.

  • Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.