03/05/2024 11:44 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ανόητοι ή αμετανόητοι; Νομίζω πως είναι και τα δύο

Για να μην μιλήσουμε για θέματα καθημερινής ασφάλειας (μικροκλοπές, διαρρήξεις, μέχρι αναίτιους πυροβολισμούς και εν ψυχρώ δολοφονίες)


Εν έτει 2022, με δημαρχιακή εμπειρία 16 ετών (2006 – 2022, τα 4 εξ΄ αυτών στον Δήμο του Γέρακα και τα12 στον Καλλικρατικό Δήμο Παλλήνης), συν 12 χρόνια (1994 – 2006) εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, διατελέσαντες Πρόεδροι Επιτροπών και Αντιδήμαρχοι, με σωρεία εκδηλωθέντων πυρκαγιών κατά την 28χρονη συνολικά θητεία τους, τόσο στον Δήμο ευθύνης τους όσο και σε γειτονικούς και άλλους Δήμους της Αττικής, με κυριότερη αυτήν την πραγματικά πρωτόγνωρη πυρκαγιά της 23ης Ιούλη του 2018 στο Μάτι, είναι το λιγότερο ανοησία, να πιστεύουν ότι απευθύνονται σε χαχόλους ιθαγενείς του Νέου Κόσμου περί τα 1492.

‘Ήταν η εποχή, που η απληστία των “μορφωμένων” Ευρωπαίων αποίκων, τους ώθησε στο να ξεγελάσουν δολίως τους ντόπιους και δίνοντάς τους καθρεφτάκια, να τους αρπάξουν τον χρυσό και ό, τι άλλο πολύτιμο πετράδι ή μέταλλο είχαν στην κατοχή τους. Ακόμη κι αυτοί όμως, είχαν περισσότερη νοημοσύνη από τους “δικούς” μας.

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες και καθρεφτάκια για την σιωπή μας.

Εκείνοι, πρώτα τους ξεγέλασαν και μετά τους κατέσφαξαν. Τούτοι ΄δω, πρώτα μας κατέκαψαν και μετά επιχειρούν να μας ξεγελάσουν, πουλώντας μας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και χαρίζοντάς μας “καθρεφτάκια”, προκειμένου να εξαγοράσουν τις σιωπές και τις συνειδήσεις μας.

Τι μας λένε λοιπόν; Μας λένε πως…

“Μετά από αίτημα του Δημάρχου Παλλήνης, Θανάση Ζούτσου και τη θετική ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής, από σήμερα και κάθε φορά που η περιοχή μας θα βρίσκεται σε κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, θα υπάρχει στον Δήμο μας, μια ακόμη υδροφόρα καθώς και μικρό πυροσβεστικό όχημα που θα εκτελεί περιπολίες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
Επισημαίνουμε ότι το αίτημα υποβλήθηκε την περασμένη Τρίτη το πρωί, πριν το ξέσπασμα της φωτιάς και ήταν άμεση η ανταπόκριση της Περιφέρειας.”

Δηλαδή μας λένε, ότι αφού πρώτα καήκαμε ή κινδυνέψαμε να καούμε, χάσαμε ή κινδυνέυσαμε να χάσουμε τις περιουσίες μας, καταστράφηκαν ή κινδύνευσαν να καταστραφούν βασικές υποδομές και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης και δάσους, τώρα, δανείστηκαν για να περιπολεί για λογαριασμό μας, ένα βυτιοφόρο και ένα αγροτικό με καρότσα, εντός της οποίας, μεταφέρεται μία μικρή δεξαμενή νερού, σαν αυτές που ποτίζουν οι γιαγιάδες μας τις γλάστρες τους μικρού τους κήπου. Και για τις τρεις Δημοτικές ενότητες. Σε μία έκταση δηλαδή, 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πόσο ανόητοι Θεέ μου;

Και η ανοησία τους δεν σταματά εδώ. Αυτά τα δύο δανεικά “Beriev be-200” (έτσι τα φαντάζεται ο νοσηρός τους αν-εγκέφαλος, άραγε μεμονωμένα ή συνδυαστικά και τα δύο;) κατά την ανοησία τους, δεν θα περιπολούν σε καθημερινή βάση. Θα περιπολούν μόνο όταν δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς, λόγω ισχυρών και πολύ ισχυρών ανέμων. Γιατί, κατηγορία κινδύνου 4 ή 5 και άπνοια, δεν συμβαδίζουν. Κι αν τύχει (Θεός φυλάξει) και αρπάξει φωτιά κατά την διάρκεια της περιπολίας τους (αν και όποτε), αυτά τα δύο δανεικά “υπερόπλα” κατά της πυρκαγιάς, θα τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τις φλόγες, να σβήνουν τα αποκαΐδια και ό, τι άλλο έχει απομείνει να σιγοκαίει από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας. Κι επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, προσέξτε το διαζευκτικό “ή” ανάμεσα στο 4 και στο 5. Υπάρχει το ενδεχόμενο δηλαδή στα 4άρια, να κάνουμε μαύρα μάτια να το δούμε. Μπορεί και στα 5άρια. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος, όταν ανάμεσα στα δύο νούμερα φιγουράρει ένα “ή”;

Είναι όμως και αμετανόητοι. Κι ενώ το ένα στραπάτσο, στην διαχείριση κρίσεων, διαδέχεται το άλλο και είτε χειμώνα με χιόνι είτε καλοκαίρι με φωτιές, και δεν προλαβαίνουν να κλείσουν οι πληγές που αφήνει η ανικανότητά τους στις πόλεις και στους συνδημότες μας, τούτοι ‘δω συνεχίζουν να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να πράττουν, με λογικές του 1950 και ’60. Ούτε οι ακραίες μεταβολές του καιρού που βιώνουμε πλέον, ούτε οι ασύμμετρες και υβριδικές απειλές που δεχόμαστε, ούτε οι “συλλήψεις” on camera με την γίδα στην πλάτη των εμπρηστών, είναι ικανές συνθήκες να τους κάνουν να αντιληφθούν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί, ώστε να δημιουργήσουν, ως υποχρεούνται διά νόμου άλλωστε, έναν σοβαρό Φορέα Διαχείρισης Κρίσεων στα πλαίσια της (ανύπαρκτης) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Για να μην μιλήσουμε για θέματα καθημερινής ασφάλειας (μικροκλοπές, διαρρήξεις, μέχρι αναίτιους πυροβολισμούς και εν ψυχρώ δολοφονίες).

Όπως και να έχει, θεμιτά και καλοδεχούμενα τα δανεικά αυτά “εργαλεία”, αλλά Beriev be-20 ή Canadair CL-515, όπως θέλετε να τα παρουσιάσετε στου δημότες της Παλλήνης, δεν είναι.

Ένα μεγάλο ποτιστήρι που το ακολουθεί μια μεγάλη κανάτα είναι. Τίποτε περισσότερο.

Κι αν τα παλληκάρια, άντρες και γυναίκες, της ΕΛ.ΑΣ ρίχτηκαν με αυτοθυσία στην φωτιά με πραγματικά ποτιστήρια στα χέρια, αυτό έγινε καθ’ υπέρβασιν των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεών τους, και σε καμμία περίπτωση δεν περιποιεί τιμή, ούτε για εσάς, ούτε για την Περιφέρεια, ούτε για την Κεντρική Διοίκηση. Μάλλον όνειδος…

Όσο για την επισήμανσή σας, ότι “αιτηθήκατε πριν την φωτιά και σας το έστειλαν αμέσως μετά την φωτιά”, αποδεικνύει το πόσο αμετανόητα ανόητοι αλλά και ανεπίδεκτοι μαθήσεως είστε. Και επιπλέον, ευθυνόφοβοι.

Μην προκαλείτε λοιπόν. Και κυρίως, μην καταστρέφετε άλλο τις πόλεις μας, για όσο διάστημα σας απομένει ακόμη στο τιμόνι της εξουσίας.

Ρίξτε τα μάτια στο έδαφος για πρώτη φορά επιτέλους, υποκριθείτε ότι συμπάσχετε και ζητήστε ταπεινά συγγνώμη από τους δημότες σας.

Έστω και ψεύτικα. Σαν τα “καθρεφτάκια” σας.

Μόνο μην προκαλείτε.

Του Βαγγέλη Αλιφέρη

Διαβάστε ακόμη:

Μάτι 23 Ιουλίου 2018! Αδημοσίευτες εικόνες που σου σφίγγουν την καρδιά (βίντεο)

Μάτι! Ξεσπά η θεία των νεκρών διδύμων: «Στη γωνία υπάρχουν πτώματα…»

“Τραγική η κατάσταση στους δρόμους σε Μαρκόπουλο & Πόρτο Ράφτη! Είναι θαύμα που δεν θρηνούμε θύματα κάθε μέρα”

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *