06/10/2022 9:23 μμ

Το προαύλιο στο 4ο Δημοτικό Διονύσου δεν λέει να ισιώσει…

Η πρόσφατη επιστολή, διαμαρτυρίας πια, εστάλη από το Σύλλογο Γονέων πριν από μερικές ημέρες

Τρίτη χρονιά λειτουργίας έκλεισε φέτος το νέο, αλλά όχι και καινούργιο, 4ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου, που ως γνωστόν στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο επί της οδού Ν. Ζέρβα, πίσω από το ίδρυμα ΘΑΛΠΗ στον Άγ. Στέφανο.

Η μίσθωση του κτηρίου και η σύσταση του σχολείου έγινε επί Διοίκησης Ζαμάνη το 2018, ώστε να αποσυμφορηθούν οι σχολικές μονάδες στον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη. Η διαδικασία μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου ήταν- όπως όλοι από τότε παραδέχονταν- fast track:

Οι συνεννοήσεις με τον ιδιοκτήτη της ΘΑΛΠΗΣ, η διαμόρφωση του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού χώρου, ο εξοπλισμός, ο οποίος εξασφαλίσθηκε με… δανεισμό από άλλα σχολεία, οι ελλείψεις για καιρό σε βασικές απαιτήσεις, όπως είναι το πιστοποιητικό πυρασφάλειας- είχαν από την αρχή προκαλέσει επιφυλάξεις αναφορικά με την αρτιότητα του σχολείου.

Εντούτοις, η Επιτροπή Καταλληλότητας (σ.σ. 5μελής, έχοντας στη σύνθεσή της εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του πρώην ΟΣΚ νυν ΚΤΥΠ, αλλά και του Δήμου) που το επιθεώρησε, δυο φορές μάλιστα, έδωσε το πράσινο φως, ώστε να ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2019.

Δεν πέρασαν τρεις μήνες και σημειώθηκε το πρώτο από τα πολλά- άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο σοβαρά- ατυχήματα, όλα μάλιστα στον εξωτερικό χώρο του προαύλιου, που έδειξαν πως στο σχολείο εντοπίζονται μείζονα προβλήματα ασφάλειας για τους μαθητές, ηλικίας 6-12 ετών υπενθυμίζουμε. Πριν καν το σχολείο κλείσει έξι μήνες λειτουργίας είχαν κιόλας σημειωθεί δυο σοβαρά ατυχήματα, με το ένα μάλιστα να απαιτεί πολύωρο χειρουργείο.

Κι αυτό γιατί η μεν περίφραξη προς το δρόμο κατέληγε σε λόγχες- εκεί έγινε το πρώτο από τα σοβαρά ατυχήματα- ενώ το προαύλιο του σχολείου, σε όλο σχεδόν το μήκος της πρόσοψης του κτηρίου, διατρέχει σκαλοπάτι που “σβήνει” σταδιακά, και χωρίζει ουσιαστικά τον εξωτερικό χώρο σε δυο ανισοϋψή κομμάτια! Το σκαλί αυτό, σε συνδυασμό με την ολισθηρότητα του δαπέδου, έγινε η αιτία για το δεύτερο, σοβαρότερο, ατύχημα.

Πολύ γρήγορα η προσωρινή, τότε, διοικούσα επιτροπή των γονέων ξεκίνησε την αποστολή εγγράφων προς τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία ως μειοψηφία είχε εκφράσει σε υψηλότατους τόνους τις επιφυλάξεις της για την καταλληλότητα του κτηρίου αλλά και για τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί για τη μίσθωσή του. Αμέσως μετά από την εκλογή της μάλιστα, τον Ιούλιο του 2019, είχε αναγγείλει διαπαραταξιακή συνάντηση για το 4ο Δημοτικό, στο οποίο ακόμη τότε συνεχίζονταν οι οικοδομικές εργασίες, με θέματα όπως η “μονοπωλιακή”, όπως αποκλήθηκε, διαγωνιστική διαδικασία που οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, πίσω από το ίδρυμα ΘΑΛΠΗ, η άμεση γειτνίασή του με το Γηροκομείο, η προσβασιμότητα από ένα δρόμο χωρίς πεζοδρόμια, το μίσθωμα των 14.900 ευρώ για τα 1700 τετρ. μέτρα που ενοικιάζει ο Δήμος για τη στέγαση του σχολείου, η καταλληλότητα του χώρου που υπολείπεται των προδιαγραφών ενός σχολικού κτηρίου, όπως τις θέτουν οι αρμόδιες Κτηριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ ΑΕ) κ.λπ.

Εκτός από τις επιστολές, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή των γονέων, και εν συνεχεία εκπρόσωποι του Συλλόγου που συστάθηκε, παρευρέθηκαν σε πάνω από 10 συναντήσεις με εκπροσώπους του Δήμου- Δήμαρχο, Αντιδημάρχους Παιδείας και Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής-, ζητώντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε το προαύλιο του σχολείου να γίνει ασφαλέστερο για τους 120 μαθητές. Αντίστοιχες επιστολές απέστελλε και ο Διευθυντής του Δημοτικού, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα και ζητώντας την έγκαιρη, άμεση και αποτελεσματική επίλυσή τους. Η πλέον πρόσφατη επιστολή, διαμαρτυρίας πια, εστάλη από το Σύλλογο Γονέων πριν από μερικές ημέρες. Εκεί οι γονείς διατρέχουν το ιστορικό του σχολείου, επαναλαμβάνουν τα αιτήματά τους και  κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή για αδιαφορία και έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, ενώ επιφυλάσσονται για όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Τα κυριότερα από τα αιτήματα μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω: Επιπεδοποίηση του προαύλιου, επίστρωσή του με αντιολισθητικό υλικό, κατασκευή παρτεριών γύρω γύρω ώστε να αποφεύγεται η άμεση επαφή των μαθητών με το δρόμο, μεταφορά των δυο βρυσών σε καταλληλότερο σημείο, πεζοδρόμηση της Ν. Ζέρβα, επέκταση προαύλιου χώρου.

Η πίεση προς τη Δημοτική Αρχή συνεχιζόταν επί δυόμιση χρόνια, με το επιπλέον δεδομένο πως υπήρχε ανταπόκριση, αναγνώριση των προβλημάτων και υπόσχεση για επίλυση- που βασιζόταν όμως σε λάθος εκτίμηση, παραδέχεται σήμερα ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή της περασμένης Τρίτης 19 Ιουλίου, μετά από σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο το ίδιο βράδυ, οπότε και πραγματοποίησε παρέμβαση ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου.

Σ’ αυτήν την παρέμβαση η Πρόεδρος Ε. Παπαϊωάννου, συνεπικουρούμενη και από την Ε. Σαλή μέλος του Συλλόγου και από τον Δ. Τσιράκη Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων, υπογράμμισε πως ενώ αρχικά η Δημοτική Αρχή είχε συναινέσει με τα αιτήματα του Συλλόγου, και μάλιστα είχε μιλήσει για ένταξη του έργου- λόγω του μεγέθους του- στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, εν συνεχεία υπαναχώρησε αρκούμενη στην επίστρωση του δαπέδου με αντιολισθητικό υλικό, ενώ οι υπόλοιπες αναγκαίες εργασίες δεν πρόκειται να εκτελεστούν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, από τη μεγάλη συμφωνία- πλαίσιο συντήρησης και επισκευής δημοτικών κτηρίων, ανάμεσά τους και σχολείων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το συνολικό ποσόν της συμφωνίας αυτής ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Κομμάτι τους, 300.000 ευρώ, είναι η πρώτη εκτελεστική σύμβαση, που τώρα υλοποιείται σε διάφορα σχολεία της πόλης, με προτεραιοποίηση ανάλογα με τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί και με γνώμονα την ασφάλεια παιδιών και διδασκόντων. Προς το παρόν , λοιπόν, το προαύλιο του 4ου Δημοτικού επιστρώθηκε μόνο με αντιολισθητικό υλικό. Είναι χαρακτηριστικό εδώ πως κατά δήλωση του Δημάρχου στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ήταν αυτή που για μια σειρά λόγων, ανεξάρτητους με το υψηλό κόστος, δεν προέκρινε τις εκ βάθρων εργασίες στο προαύλιο (σ.σ. θέτοντας, κατά πληροφορίες, και θέμα θεμελίων, μια που η ανακατασκευή του χώρου και η επιπεδοποίησή του απαιτεί ξήλωμα με τη χρήση ειδικού σφυριού, όπως επεσήμανε η κ. Παπαϊωάννου). Ο κ. Καλαφατέλης άφησε εντούτοις ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Δήμος, μέσω της Σχολικής Επιτροπής, και σε άλλες εργασίες, μικρής έκτασης, στο προαύλιο, για την κατά το δυνατόν ασφάλεια των παιδιών. Παράλληλα κάλεσε Σύλλογο και Ένωση Γονέων σε νέα συνάντηση, ώστε από κοινού με την Τεχνική Υπηρεσία να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης στην εκτελεστική σύμβαση και άλλων εργασιών όχι μόνο στο 4ο Δημοτικό, αλλά και σε άλλα σχολεία. Τέλος, όπως είχε ενημερώσει το ίδιο πρωί την Οικονομική Επιτροπή ο Αντιδήμαρχος Στ. Κριεμάδης, επίκειται γνωμοδότηση από τις ΚΤΥΠ, σχετικά με την καταλληλότητα του σχολείου.

Και μπορεί στην παρούσα εκτελεστική σύμβαση να μην εντάχθηκαν οι εργασίες για το προαύλιο του 4ου Δημοτικού, εντάχθηκαν όμως- και ήδη υλοποιούνται- οι εργασίες για την αποκατάσταση άλλου προαύλιου, στο Λύκειο Δροσιάς, που επίσης στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο στο Ζάννειο της Εκάλης και όπου παρουσιάζεται σημαντική καθίζηση, μια που περνάει πάνω από ρέμα.

Ποιες όμως είναι τελικά οι προδιαγραφές για τα προαύλια των σχολείων, όπως τις θέτουν οι Κτηριακές Υποδομές; Στο εγχειρίδιο “Οδηγός Μελετών για Διδακτήρια όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης” του πρώην ΟΣΚ, περιγράφονται ειδικά οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων: Ποικιλία υλικών, χρώμα, υφή, μέγεθος κ.λπ. ώστε να αποφεύγεται “η μονοτονία, που είναι αιτία ατυχήματος”. Η αντιολισθητική υφή του υλικού είναι το απαραίτητο χαρακτηριστικό που πρέπει να διατηρεί το υλικό και όταν είναι υγρό. Οι συμπαγείς επιφάνειες δαπέδων πρέπει να είναι επίπεδες με αντιολισθητικές ιδιότητες, να έχουν αντοχή στις καιρικές συνθήκες και να έχουν τους λιγότερο δυνατούς αρμούς. Οι χώροι κυκλοφορίας πρέπει να είναι ελεύθεροι από στοιχεία που μπορούν να σκοντάψουν τα παιδιά. Οι χώροι διαλείμματος και παιχνιδιού πρέπει να διακρίνονται εύκολα και να μην παρεμβάλλονται εμπόδια. Εκεί όπου οι σχάρες αποχετεύσεως είναι αναγκαίες πρέπει το πάνω μέρος τους να τοποθετείται περασιά με το δάπεδο. Σε σημεία με αλλαγή στάθμης (σκαλοπάτι) με ύψος μεγαλύτερο από 0,02m μεταξύ χώρων κυκλοφορίας και χώρων διαλείμματος ή παιχνιδιού, καθώς και σε υπερυψωμένες επιφάνειες πρέπει να παίρνονται προστατευτικά μέτρα ανάλογα και να τοποθετούνται κάγκελα ή στηθαία ή παρτέρι με φυτά. Το ύψος των προστατευτικών στοιχείων δεν πρέπει να είναι κάτω από 1,10m.

Σε έρευνα, μάλιστα των Δοκτόρων Ν. Σύρου και Π. Σουρτζή, επισημαίνεται πως σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων, τα έτη 1996-2001 σημειώθηκαν 23.000 ατυχήματα εντός του σχολείου σε μαθητές 5-14 ετών: Το 66% αφορούσε στα αγόρια- Το μεγαλύτερο ποσοστό τραυματισμών (70%) συνέβη στο προαύλιο-  Βασικότερη αιτία ατυχήματος ήταν οι πτώσεις (56%).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 25 υπογραφές ώστε το 4ο Δημοτικό Διονύσου να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε προσεχή τακτική συνεδρίαση του Σώματος, αλλά και άλλες 25 υπογραφές για το Γυμνάσιο- Λύκειο Αγ. Στεφάνου, όπου επίσης εντοπίζονται πολλά κτηριακά προβλήματα.   

Πηγή: odosdionysou.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή είναι η χλιδάτη βίλα στο Πόρτο Ράφτη που ζούσε η Ζωή Λάσκαρη

Αρτέμιδα-Αεροδρόμιο: Μία ώρα σταματημένος, για μια απόσταση 5 λεπτών! Έλεος

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ επένδυση στα πρώην κτήματα Καμπά στην Παλλήνη – Πότε μπαίνουν οι μπουλντόζες

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το προαύλιο στο 4ο Δημοτικό Διονύσου δεν λέει να ισιώσει…

Η πρόσφατη επιστολή, διαμαρτυρίας πια, εστάλη από το Σύλλογο Γονέων πριν από μερικές ημέρες

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.