26/04/2024 1:41 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εσύ το ήξερες ότι τουλάχιστον 740 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ακούνε βουητό στα αυτιά

Η εμβοή στα αυτιά δεν διαφέρει ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών (14%) και των γυναικών (13%), ενώ αυξάνει σταδιακά με την ηλικία


Κι εσύ που νόμιζες ότι ήσουν ό μόνος σ αυτό τον πλανήτη. Εμ, έλα που τουλάχιστον 740 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακούνε βουητό στα αυτιά τους. Άλλος ακούει “τζιτζίκια”, άλλος κουδούνες, και κάποιοι άλλοι σφυρίχτρες. όπως κι αν είναι το πρόβλημα λέγεται εμβοή.

Η εμβοή -ένα επίμονο βούισμα στα αυτιά- επηρεάζει περισσότερους από 740 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και για τουλάχιστον 120 εκατομμύρια από αυτούς, κυρίως άνω των 65 ετών, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

Αυτό εκτιμά μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία το εν λόγω ενοχλητικό βούισμα είναι πολύ διαδεδομένο (όσο η ημικρανία και οι πονοκέφαλοι περίπου), συνεπώς χρήζει περισσότερης προσοχής από τους επιστήμονες.

Οι εμβοές (βουητά) στα αυτιά είναι διάφοροι θόρυβοι, όπως κουδούνισμα, βούισμα, σφύριγμα κ.ά. στα αυτιά (στο ένα ή και στα δύο) ή στο κεφάλι, χωρίς να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή που να παράγει αυτούς τους ήχους και χωρίς να τους ακούνε άλλοι άνθρωποι. Ο θόρυβος μπορεί να είναι σιγανός ή δυνατός και, στις χειρότερες περιπτώσεις, επηρεάζει σοβαρά έναν άνθρωπο.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών της περιόδου 1972-2021) στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», εκτιμούν ότι το 14,4% των ενηλίκων στη Γη βιώνουν κάποιας μορφής εμβοή, με το 2,3% να εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα, προκαλώντας τους άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία κ.α.

Η εμβοή στα αυτιά δεν διαφέρει ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών (14%) και των γυναικών (13%), ενώ αυξάνει σταδιακά με την ηλικία, εμφανιζόμενη κατά προσέγγιση στο 10% των νεαρών ενηλίκων (18-44 ετών), στο 14% των μεσηλίκων (45-64 ετών) και στο 24% των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών).

Χρόνια εμβοή εκτιμάται ότι εμφανίζει περίπου το 10%, αλλά διάγνωση έχει γίνει μόνο στο 3,4%.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι εμβοή μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη με κορονοϊό, καθώς και μετά από εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Παλαιότερη μελέτη στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, κατέγραφε ότι το 16,1% φαίνεται να έχει κατά καιρούς εμβοές, εκ των οποίων το 6% ενοχλητικές και το 1,9% σοβαρές. Η χώρα μας εμφανίζεται, επίσης, να έχει το μικρότερο ποσοστό ατόμων στην ΕΕ (4,1%) που καταφεύγουν σε γιατρό για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει βρεθεί φαρμακευτική ή άλλη οριστική θεραπεία για τις εμβοές, αν και υπάρχουν φάρμακα για τη διαχείριση του προβλήματος.

Διαβάστε ακόμη:

Τραγωδία! Άφησε την τελευταία του πνοή στην Παλαιά Φώκαια

Ποιος είναι ο 49χρονος «φαντομάς» από το Πόρτο Ράφτη που έκανε την “κλοπή του αιώνα”

Δύο σταθμοί και επτά στάσεις, ο Προαστιακός προς το λιμάνι του Λαυρίου! Δες που…

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *