11/05/2024 5:52 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νίκος Καντερές: Μετά τον ήπιο Σεπτέμβρη, μας περιμένει η έκπληξη του Οκτώβρη

Είναι πάντα επικίνδυνος μήνας για πλημμύρες καθώς έρχονται ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά


Χωρίς καιρικές εξάρσεις φεύγει ο μήνας αυτός. Το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η απουσία ενός τουλάχιστον ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που θα προκαλούσε καθολικές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές καταιγίδες. Υπήρξαν όμως 3 ατμοσφαιρικές διαταραχές, επιστημονικά εξηγήσιμες, που συνοδεύτηκαν με βροχές και καταιγίδες προξενώντας και τοπικές μικροπλημμύρες.

Η πρώτη στις 5/9 επηρεάζοντας τη κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Σποράδες (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ζαγορά, Σκιάθο). Η δεύτερη στις 27-28/9 επηρεάζοντας τη δυτική Ελλάδα και νησιά του ανατολικού Αιγαίου(Καλαμάτα,δυτική Λέσβο). Η τρίτη ασθενέστερη την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Σε ότι αφορά τη μετεωρολογική παράμετρο της θερμοκρασίας αυτή στη διάρκεια του μήνα κυμάνθηκε στις κανονικές τιμές, λίγο πάνω -λίγο κάτω. και μόνο στις 16-17/9 υπήρξε μία διήμερη θερμή εισβολή – όχι καύσωνας- με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στους 37 και 38 βαθμούς.

Υπήρχε όμως και η ψυχρή εισβολή στις 22-23/9 που κατέβασε αισθητά τη θερμοκρασία κατρακυλώντας τον υδράργυρο και κάτω του μηδενός στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας με συνέπεια να ανάψουν σόμπες και τζάκια.

Σε ότι αφορά τους ανέμους σημαντική ήταν η ενίσχυση των βοριάδων έως 8 μποφόρ στο τετραήμερο 5-8/9, ενώ η τελευταία εβδομάδα του μήνα συνοδεύτηκε με νοτιάδες και υγρασία.

Στην Αττική ο Σεπτέμβριος ήταν και πάλι άνομβρος με λίγες τοπικές μπόρες στις 21/9,σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που είχε και πλημμύρα .

Ο Οκτώβριος είναι πάντα επικίνδυνος μήνας για πλημμύρες , καθώς έρχονται ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά και νομίζω ότι θα ξεφύγουμε του <κανόνα> και μάλιστα σύντομα…

Διαβάστε ακόμη:

Νέα Μάκρη: O «Mανόλης» του «Σασμού» είναι σε σχέση και δηλώνει ερωτευμένος

Τραγωδία: Nεκρός και απανθρακωμένος ο αγνοούμενος 25χρονος Θανάσης

Μενίδι: Δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ στο νοσοκομείο! Αυτοκίνητο παρέσυρε τη μηχανή

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *