03/05/2024 5:26 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Λαγονήσι: Εθελοντές βρήκαν στέγη σε ηλικιωμένη που έχασε το σπίτι της στη φωτιά

Μια συγκινητική ιστορία για την προσφορά και την αληλλεγγύη, που ναι, υπάρχει και στις μέρες μας


Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι, ακόμα και στις μέρες μας! Όταν μια ομάδα εθελοντών συσπειρώνεται για να σταθεί δίπλα σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, το σπίτι της οποίας κάηκε ολοσχερώς, τότε ξέρουμε ότι ακόμη υπάρχει ελπίδα. Η εθελόντρια Ήρα Θεοφίλου μοιράζεται μια συγκινητική ιστορία, έναν μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Λαγονήσι.

Η φωτιά που ξέσπασε στα μέσα του Ιουλίου στην Ανατολική Αττική και εξαπλώθηκε σε αρκετές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και το Λαγονήσι, προκάλεσε αμέτρητες υλικές ζημιές, αλλά και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον. Σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, αφήνοντας κατοίκους χωρίς στέγη, οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ζώα έχασαν τη ζωή τους, εκτάσεις πρασίνου κάηκαν και ο απολογισμός συνεχίζεται ειλικρινά τραγικός.

Σήμερα, κάτι περισσότερο από έναν μήνα μετά τη φωτιά, οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά και τις προκλήσεις που άφησε στο πέρας της η καταστροφή αυτή. Εθελοντές έχουν αναλάβει δράση προκειμένου να συνδράμουν με τον τρόπο τους και να βοηθήσουν πληγέντες της πυρκαγιάς, η οποία τους στέρησε τόσα πολλά.

Μία από τις ιστορίες που ήρθε στο φως είναι αυτή μιας ηλικιωμένης γυναίκας, της οποίας το σπίτι κάηκε ολοσχερώς. Η γυναίκα όλο αυτό το διάστημα αναγκαζόταν να μετακινείται από σπίτι σε σπίτι, ζώντας παροδικά σε κατοικίες έως ότου βρεθεί μια λύση. Τη λύση αυτή έφερε η εθελοντική κινητοποιήση και προσφορά, καταφέρνοντας κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: όχι μόνο βρήκαν ένα προσωρινό σπίτι για την ηλικιωμένη γυναίκα, αλλά συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα και πολλά ακόμη αγαθά.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο γιος της γυναίκας ζήτησε βοήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τότε σιγά σιγά άρχισε όλο και περισσότερος κόσμος να ρωτά πώς μπορεί να συνδράμει και ο καθένας με τον τρόπο του προσέφερε ό,τι μπορούσε. Παράλληλα, κάποιος έπρεπε να είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό της όλης ενέργειας. Τον ρόλο αυτόν ανέλαβε η εθελόντρια Ήρα Θεοφίλου.

Η ίδια μοιράζεται με το NouPou αυτή την όμορφη και συγκινητική ιστορία, μαζί φυσικά με τις κοινωνικές της προεκτάσεις και τα μηνύματα που αυτή η ιστορία στέλνει για τον ρόλο και τα αντανακλαστικά του κράτους στις μεγάλες φυσικές καταστροφές.

«Η ανάρτηση του γιου της γυναίκας αυτής στο Facebook δημιούργησε ένα κύμα προσφοράς και αλληλεγγύης. Πρώτο σχόλιο ήταν αυτό μιας κοπέλας η οποία ήθελε να βοηθήσει, αλλά δεν ήξερε πώς να κινηθεί. Εγώ ανέλαβα τον συντονισμό, ωστόσο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δράσης ανέλαβε μια συμπολίτισσα, η Φωτεινή Παπανικολάου. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε ένας βασικός πυρήνας, ο οποίος όλο και μεγάλωνε. Αυτό που από πολύ νωρίς αντιλήφθηκα ήταν ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να συνδράμει αλλά δεν ξέρει τον τρόπο. Ο κόσμος πάντα ανταποκρίνεται σε τέτοιες ενέργειες, απλά χρειάζεται σωστή κατεύθυνση» λέει η συντονίστρια της δράσης.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν, ώστε αυτή η γυναίκα να μεταφερθεί στο σπίτι και να βρει όλα όσα χρειάζεται. Τα απολύτως βασικά δηλαδή. «Θέλω να τονίσω ότι στο σπίτι αυτό δεν μπορεί να ζήσει η γυναίκα αυτή μόνιμα, καθώς δεν πληροί αρκετές προϋποθέσεις. Είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να δούμε ποιες θα είναι οι αποζημιώσεις του κράτους», μου εξηγεί η Ήρα.

«Η γυναίκα έχει ήδη μπει στο σπίτι. Όλη η διαδικασία κράτησε περίπου τρεις μέρες. Υπήρχαν άνθρωποι που ήρθαν να καθαρίσουν, άλλοι που βοήθησαν στη μεταφορά, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που προσέφεραν συσκευές και αντικείμενα για το σπίτι όπως κρεβάτι, καναπέ, ψυγείο, τηλεόραση, αλλά και είδη ανάγκης όπως τρόφιμα και καθαριστικά», προσθέτει.

Η Ήρα συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούν να μάθουν πόσοι ακόμη άνθρωποι έχουν παρόμοιες ανάγκες στην περιοχή. «Μετά την πυρκαγιά, 17 σπίτια κρίθηκαν κόκκινα, δηλαδή κατεδαφιστέα, και 17 σπίτια κίτρινα, αλλά ακόμη και σε αυτά δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για να ζει κανείς. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία σχετικά με το αν υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση ζημιών, ώστε να βοηθήσουμε».

«Ο Δήμος προσέφερε στέγη για κάποιο διάστημα και τώρα έχει ανοίξει την πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την αποζημίωση οικοσκευής, αλλά μετά είναι η Περιφέρεια που έχει αναλάβει το κομμάτι των αγροτικών αποζημιώσεων. Από τα λεγόμενα των πυρόπληκτων αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Είμαστε ακόμη σε γραφειοκρατικό στάδιο, αλλά ελπίζω ότι κυλούν οι διαδικασίες», τονίζει η ίδια.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, η Ήρα θέλησε να τονίσει ότι στο Facebook υπάρχει η ομάδα «Φίλοι Σαρωνικού», στην οποία ξεκινούν πολλές φορές αντίστοιχες ενέργειες. Οπότε εάν κάποιος επιθυμεί να προσφέρει, με όποιον τρόπο μπορεί και επιθυμεί, μπορεί να κάνει μια επίσκεψη στη σελίδα. Παράλληλα, για όποιον θέλει να κάνει έκκληση βοήθειας, η ομάδα είναι ανοιχτή και έτοιμη να συνδράμει.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *